Felkészülés a tavaszi magvetésre

Itt az idő. Végre!

A jó kertész már tél közepén tervezi a magvetést, így lelkében kicsit közelebb hozva a tavaszt. Számot vet a tavalyi évről, melyek azok a növények, amelyeket sikeresen termesztett. Elég volt-e a konyhára, vagy a feleslegből bőven jutott az ismerősöknek is. Mi az, amit másoknál látott és szeretné kipróbálni. Bátran próbálkozzunk az új növényekkel is.

Miből? mennyit?

Miből mennyit vessünk? Az első tavaszi kérdés, amit felteszünk magunknak, vagy megbeszélünk családtagjainkkal, hogy melyik magból mennyit vegyünk. Általában túlbiztosítjuk magunkat, vagy éppen, a tasakban lévő magok darabszáma és a fajtaválaszték összessége okoz többszörös mennyiséget. Nagy dilemma a magvásárlásnál, az is hogy felhasználjuk-e az előző évekről megmaradt vetőmagokat. Először is nézzük meg a tasakon a felhasználási dátumot. A vásárlás után a kibontott tasaknál néha az az érzésünk, mintha csak átcsomagolták volna az előző évről megmaradt magokat. Bizony, van erre lehetőség, mert a vetőmagok csírázó képessége egy évtől akár nyolc- tíz év is lehet.

Növényfajták magjának csíraképessége

Például csak egy évig csíraképes a kapor és a pasztinák, és a petrezselyem is csak még egy évvel tovább. Három négy évig csíraképes a sárgarépa, zeller, hagymamag, a paradicsom, a cékla, bab és a borsó. Öt évig is megőrzi csíraképességét a retek, a spenót, a káposztafélék és fejes saláta mag. A paprika szintén öt évig csíraképes. Legtovább a tökfélék magjai képesek kicsírázni, a dinnye és az uborka is ide tartozik.

Tesztelhetjük a csíraképességet

A fentiek miatt nem ördögtől való, ha a kereskedelemben a következő évben is felhasználásra kínálják. Természetesen ezt minden bizonnyal úgy teszik, hogy előtte csírázási próbát végeznek, és ennek eredménye ként hozzák újra forgalomba. Az általunk fel nem használt vetőmagokkal mi is elvégezhetjük ezt a próbát, mielőtt elvetnénk a talajba. 

Egy lapos tányérba tegyünk egy sor vattát, majd arra papírszalvétát. Nedvesítsük be, majd magfajtánként 20 darab magot (megjejölve) helyezzünk a papírra. Ezt takarjuk le ismét egy szalvétával, és megint nedvesítsük be. Az egészet fóliával fedjük be, hogy megőrizze a nedvességet. Lehetőleg olyan magok kerüljenek egy csíráztató tálba, amelyeknek hasonló a csírázási idejük. Az idő letelte után ellenőrizzük a csírázási hajlandóságot. Ha ez ötven százaléknál kevesebb, akkor már ne használjuk fel. Ugyanezt az eljárást érdemes megtenni a saját magunk által fogott magokkal is. Sok bosszúságtól mentesülünk.

A vetőmag

Magvásárláskor inkább szakboltok jó minőségű választékából keressük ki a nálunk már korábban bevált fajtákat, vagy a kertbarátaink által javasoltakat. A tárolásnál a rendszerezés is fontos. Legjobb, ha vetési idő sorrendjében csoportosítjuk a tasakokat, így nem fordul elő, hogy a márciusban esedékes magokra májusban találunk rá.

A vetés megfelelő időpontja

Jómagam a vetés, palánta kiültetési időpontját a hold fázisai szerint teszem meg. Erről bővebben a “Zöldségeskert” c könyvemben írok. Valamint, ahogy minden évben úgy idén is, elkészítettem a 2022-es vetési naptáramat, ami alapján mindenki ki tudja választani az ültetni kívánt növényekhez a megfelelő időpontokat.

A könyv +kerttervező csomag illetve külön a kerttervező csomag digitális (letölthető, PDF dokumentum) formában megvásárolható itt az oldalon:

Digitális könyv CSOMAG

Digitális formátum (PDF),
mely e-mailben kerül kiküldésre.

A könyv mellé most ráadásba adom a
2022-es kerttervező csomagot. Tartalma:
2022 évi Vetési naptár
2022 évi Holdnaptár
Szeret / Nem szeret – növénytársítási útmutató
Magaságyás készítési prospektus

Könyv + csomag ára:
1990 Ft

Ha már megvan a könyv, ezt ajánlom:
2022-es kerttervező csomag 

Digitális formátum (PDF),
mely e-mailben kerül kiküldésre.

2022 évi Vetési naptár
2022 évi Holdnaptár
Szeret / Nem szeret – növénytársítási útmutató
Magaságyás készítési prospektus

Csomag ára:
990 Ft