Gyümölcsöskert munkái – Kora-tavaszi munkák a gyümölcsösben.

Gyümölcsöskert munkái

Hogyan termeljünk szép, egészséges gyümölcsöt, minimális vegyszeres növényvédelemmel?

Nem kell a fejünket a homokba dugni, és a csak a biot szajkózni, mert a mostani éghajlati és környezeti viszonyok mellett, némi vegyszeres növényvédelmet is szükséges végezni. Ennek a módját és mennyiségét azonban lényegesen csökkenteni lehet.

 

Ezekre a kérdésekre, adok választ és módszereket a következő „gyümölcsöskert” sorozatban, évszakokra bontva, (1) kora-tavaszi munkák, (2) tavaszi növényvédelem, (3) nyári zöldmetszés és (4) őszi tárolás, növényvédelemre.

 

Kezdjük is az elsővel!

Kora-tavaszi munkák a gyümölcsösben

Mikor permetezzünk?

A tavaszi lemosó permetezést a metszés után végezzük. Az első permetezés sikerének két alapfeltétele van.  A gyümölcsfa rügyeinek állapota és a levegő hőmérséklete. A permetlé csak akkor hatékony, ha mind a két feltétel adott. A kártevők jelentős része a zárt rügylevelek alatt húzódik meg a téli időszakban. Csak ezek kinyílása után válik szabaddá a felület a permetlé számára, amelynek hatóanyagai csak 10 fok felett érvényesülnek. A lemosó permetet, mint nevében is benne van, bőséges, lemosásszerűen kell kijuttatni.

 

Az „olajos-réz-kénlé” a leghatásosabb. A réz a gombák, a kén a lisztharmat és az atkák, míg az olaj a rovarkártevők ellen eredményesek.

Milyen gyümölcsfához, melyik permet a leghatásosabb?

Az almafák egyik legnehezebben irtható károsítója a vértetű és a pajzstetű.


A többi gyümölcsfával együtt, (körte, szilva, cseresznye, meggy, barack félék), elvégezhetjük a teljes lemosó permetezést, olajos réz-kén-lével)


A fák törzsén, ágain lévő (sárga vagy szürke) zuzmók csak a kéreg felszínére tapadnak, nem hatolnak a fába. Eltávolításuk csak az alattuk megbúvó kártevők miatt indokolt. Ezt a lemosó permetezés is elvégzi.


Az őszibarackot két hét elteltével, pirosbimbós állapotig bezárólag, ismételten le kell permetezni réztartalmú, permettel, a tafrinás levélfodrosodás megakadályozására. Az őszibarack rézérzékenysége miatt, később, a lombos állapotában, már a mancoceb tartalmú, felszívódó szereket használhatjuk a tafrina ellen, megelőző jelleggel.


A permetezés után a fák törzsét két oldalon ragasztós „hernyóövvel” ragasszuk körbe, hogy a talajban áttelelő kártevők ne tudjanak felmászni a fára.