Gyümölcsöskert munkái – Tavaszi, nyár-eleji növényvédelem

Gyümölcsöskert munkái – profi kertészkedőknek. (2)

Hogyan termeljünk szép, egészséges gyümölcsöt, minimális vegyszeres növényvédelemmel?

 

Nem kell a fejünket a homokba dugni és a csak a biot szajkózni, mert a mostani éghajlati és környezeti viszonyok mellett, némi vegyszeres növényvédelmet is szükséges végezni. Ennek a módját és mennyiségét azonban lényegesen csökkenteni lehet.

 

Ezekre a kérdésekre, adok választ és módszereket a következő

„gyümölcsöskert” sorozatban, évszakokra bontva,

 

  1. kora-tavaszi munkák,
  2. tavaszi, nyár-eleji növényvédelem a gyümölcsösben,
  3. nyári zöldmetszés,
  4. őszi tárolás, és növényvédelem.

2. rész. Tavaszi, nyár-eleji növényvédelem a gyümölcsösben

Gyümölcsfák gomba károsítói.

A csonthéjas gyümölcsök legfőbb tavaszi gombakárosítója a virágon át fertőző monília. (Monilia laxa). A virágzás ideje alatt 2-3 permetezést végezzünk felszívódó Topas 100, vagy Switch 62,5 WG permettel. Keverjünk hozzá tapadásfokozót is.

 

Őszibarackban, cseresznyében csalán-lével is permetezhetünk moníliás virágfertőzés ellen. A befertőződött elszáradt ágrészt vágjuk le!

 

A kinyílt virágokat fagykár ellen (-3 fokig) Wuxal Ascofol és Atonik lombpermettel

védhetjük.

 

Az alma egyik fő gombakárosítója a varasodás, amely csapadék hatására elindul, és egérfüles méretű leveleket már megbetegítheti, sőt a virágokat is.

 

Rézmentes, felszívódó szereket használjunk. Mankoceb tartalmúak a Manco 80, Dithane M 45, a legmegfelelőbbek, melyhez adjunk tapadásfokozót is. (Silwet Star, Nonit, vagy Biosol Káliszappant). Az almafa-varasodás és lisztharmat ellen használható a Score 250, vagy Topas 100.

Rovar kártevők. (molyok, legyek, tetvek)

A gyümölcsfejlődés korai szakaszában még bátran használhatunk felszívódó szereket. Például Mospilan 20 SG-t. (már aki nem bió-módszerekkel termel)

 

Az alma „kukacosodását” az almamoly hernyója okozza. A sziromhullás után több alkalommal kell védekezni ellene, az előrejelzések figyelembe vételével.

 

Szintén alkalmazhatunk „Csalamon” csapdát, akár előrejelzésre, akár gyérítésre.

 

A levéltetvek különböző fajtái már nyár elejétől megjelennek. Először a megtámadott hajtáscsúcsok lecsípésével védekezhetünk a terjedés ellen.

 

A tavaszi hernyók, sodrómolyok, levéltetvek ellen a Karate Zeon 5, vagy a felszívódó Mospilan 20 SG, Cyperkill 25 EC, segíthet.

 

A cseresznyelégy esetében inkább a kontakt Karate 2,5-t használjuk. Ügyeljünk az élelmezési várakozási idő betartására és a gyümölcsmosásra. Aki nem szeretné permetezni a cseresznyét, de a nyüveset sem szereti, ültessen korai érésű fajtákat, vagy helyezzen a fák déli oldalának felső felére ragadós sárga lapokat.

Még jobb, ha „Csalamon” csapdát helyez ki.

 

Ugyanezt megteheti a dióburok-fúrólégy gyérítésére is.

Tegyünk egy kis kitérőt a szőlőbe is.

*A szőlő gondozása elég összetett. A tavaszi lemosó permetezés egy kis időre megoldotta a növényvédelmet.
 

Az első leveleken azonban érdemes az atkák megjelenését figyelni és ellenük védekezni, pl Ortus-szal, Envidor 240 SC-vel, Flumite 200-al.Nissorun 10 WP-vel. *Az intenzív hajtásnövekedéskor kell újra elkezdeni a gomba-kártevők elleni megelőző védekezést. A 20 centis hajtásokat, peronoszpóra ellen, Bravó 500-al érdemes permetezni, míg a lisztharmat ellen, a felszívódó Topas 100 a megfelelő védekezés. *Virágzáskor pedig a Ridomil Gold MZ-t használjuk. A virágzás végén, a bogyónövekedés kezdetén Qadris-szal történő permetezés lehetséges.

 

Ha esősebbre fordul az idő, akkor a szürkerothadás veszélyeztet. Ellene a felszívódó Chorus 50 WG a megfelelő. Csemegeszőlőknél nem ajánlatos a további permetezést végezni, legfeljebb a Lisztharmat elleni Thiovit Jet,-el, amelynek nincs ÉVI (ideje). A szőlőmoly ellen Karate Zeon 5-tel, vagy Affirm nevű természetes eredetű permettel védekezzünk, a károsító megjelenésekor