Hogyan termesszünk szép méretes paprikákat?

A méretes paprikák termesztésének trükkje

A paprikának is érdemes kicsípni az oldal elágazásait, a lugas paradicsoméhoz hasonlóan. A paprika az első elágazásakor 2-4 főágat nevel. Ezeket meghagyjuk, és felfelé kikötözve neveljük. Az ez után képződő gyenge elágazásokat kicsípjük, mert ezen csak apró paprikák fognak nőni. A felfelé törő szárakon sűrűn berakódik a paprika. Egy levél, egy termés. A csúcsdominencia miatt ezeket teljes méretűre kineveli.

Milyen tápoldatozás szükséges?

Bár sokan felhördülnek a tápoldat hallatán, de mégis csak szükség van rá. Például a kalciumra, mert a paprika alapvetően kalciumigényes. Mivel a talajból nem képes felvenni, (a növényben nehezen mozog) így sok esetben a termésen barna kalciumhiányos foltosodást okoz. A talajt ne tápoldatozzuk, inkább lombpermetezéssel pótoljuk a hiányzó kalciumot.

A foltokat ne tévesszük össze a napégés barna foltjával!

A két tünet egymáshoz nagyon hasonlít, azonban a kalcium hiány a termés csúcsán jelentkezik, míg a napégés a paprika váll részénél. Azért érdemes a tűző nap ellen árnyékolni a növényeket. A rosszul termékenyült, lila, görbült, foltos és napégett bogyókat a szedések alkalmával minél korábban távolítsuk el!

Kivel szeret a paprika?

A növénytársításban sok előny rejlik. Az egyik növény napellenzőként vagy szélfogóként funkcionálhat a másik számára, vagy sikeresen visszaszoríthatja a gyomnövények terjedését. Esetenként támaszként, futtatóként szolgálhat, vagy például segíthet nyirkosan tartani a talajt.  Egyes rovarkártevőket elűzhet, vagy távol tarthat növénybetegségeket.

 

Például a kapor vonzza a hasznos rovarokat, ugyanakkor távol tartja a kártevőket, ráadásul a paprikával összeültetve alig foglal helyet.

 

A paradicsomot és a paprikát nevelhetjük ugyanabban az ágyásban, de arra ügyeljünk, hogy vetésforgót alkalmazva a következő vegetációs időszakban már a kert egy másik pontjára kerüljenek, hogy még véletlenül se járuljanak hozzá a sikeresen áttelelő kórokozók továbbterjedéséhez.

A sárgarépa, az uborka, a retek, a tök és a hagymafélék szintén hasznosak és jól fejlődnek a paprika közvetlen közelében.

 

A burgonyafélék családjába tartó padlizsán és a paprika kölcsönösen kedveli egymás társaságát.

 

A spenót, a saláta és a mángold szintén alkalmasak társnövénynek a paprika mellé. Segítenek visszaszorítani a gyomnövények terjedését, továbbá méretüknek és rövid tenyészidejüknek köszönhetően növelhetjük általuk a kertben termesztett növények számát és maximalizálhatjuk a helykihasználást.

 

A cékla és a paszternák szintén hasznosak a jobb helykihasználásban: kitölthetjük velük a még szabad területeket, egyúttal segítenek a paprika körül hűvösen és nyirkosan tartani.

 

A sarkantyúka nem csupán rendkívül dekoratív kúszónövény, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeresen távol tartja a levéltetveket, a lisztecskét, valamint egyéb kártevőket.

 

A muskátlit nem szereti többek között a káposztalepke hernyója, illetve a japán cserebogár.

 

A petúnia ideális társnövény a paprika mellé, mivel elűzi többek között a spárgabogarat, a mezeikabóca-féléket, a paradicsomhernyót, valamint a levéltetveket.

 

A kis büdöske nem csupán a paprikáról, de más konyhakerti növényektől is távol tartja a különböző kártevőket, köztük a fonálférgeket és levéltetveket is.