Itt a palánta kiültetés ideje.

Az előrejelzések alapján elkezdhetjük

A meteorológusok előrejelzései alapján már nem várható talajmenti fagy a tavaszra, így elkezdődhet a palántázás. Ha netalán mégis fagy fenyegeti a palántáinkat, akkor takarással még mindig tudunk majd némi védelmet biztosítani számukra.

Mikor ültethetjük ki őket?

Áprilisban már kiültethetjük a palántákat is. A karalábé és káposztafélékkel valamint a saláta palánták kiültetésével kezdhetünk. Ezek nem kényes palánták. Egy maréknyi sáros gödröcskében kiültetve is megnő különösebb dédelgetés nélkül. Arra ügyeljünk, hogy a saláta palántának csak a gyökérrésze kerüljön a földbe, a levéltorzsa a föld felett legyen. Nem baj, ha eldől, „lengeti a szél”.

Mit jelent, hogy edzeni kell a palántákat a kiültetés előtt?

Nem úgy a paradicsom és paprika palánták, amelyeket először szoktatni kell a szabadföldi erős napsütéshez, oly módon, hogy néhány órára félárnyékos, majd fokozatosan naposabb helyre kitesszük. Sőt még kiültetés után is ajánlatos egy hétig árnyékolni, amíg a hajszálgyökerek kellő intenzitással fel nem tudják venni a vizet a talajból. Amennyiben erre nincs mód, okvetlen poharas palántákat vegyünk. Azért nem árt a vásárlásnál, a pohárból kivéve megnézni a gyökerek állapotát, legalább szúrópróba szerűen. A plánta lyukba tegyünk jó minőségű földet, hogy a gyökerek intenzíven fejlődhessenek. Belocsolás után két hétig semmilyen tápoldatot ne használjunk, csak így kapunk erőteljes gyökereket.

Mikor és mit ültessünk áprilisban, májusban?

A paradicsomot, zellert kiültethetjük már április végén, akár egymás mellé is, hiszen jó társak. A paprikával várjuk meg a fagyosszenteket és csak májusban ültessük ki szabadföldbe. A paprika egyébként jobban fejlődik a fólia alatt, mert az időszakos hideg hullámoktól, amelyek visszavethetnék a fejlődésben, ott védve van.

A melegházba, fóliába a paprika előtt hasznosíthatjuk a területet. Egy hónappal előbb vethetünk retket, salátát, amely a paprikapalánták közt jól megfér.

Mit ültessünk a balkonra, virágot vagy zöldséget, esetleg fűszernövényeket is lehet?

A balkonok akár kis kertek is lehetnek. Aki nem részesülhet a kerti élet örömeiben, az is teremthet magának egy kis oázist a lakása balkonján, csak megfelelő növényeket kell találnia. Először is nézze meg, milyen égtáj felé néz a balkon, és hány órát süti a nap. Ennek megfelelően kell növényt választani, ha sikeresen akar termeszteni. A paradicsom és paprika napfény igényes növény. Ha megfelelő a helye, egy tíz literes vödörben három tő is elfér. A koktélparadicsomokat felfuttathatjuk akár két méterre is, megfelelő támasztékkal. A zöldségfélék, petrezselyem, retek, vagy tépősaláta az árnyékosabb balkonokon is megnő. De ha nem csak a hasunkra koncentrálunk, hanem a lelkünket is táplálni akarjuk, egy tő rózsa, vagy futó virág, vagy egy muskátlis erkély is szóba jöhet.