Mitől lesz igazán finom ízű a paradicsom?

A paradicsom a legkedveltebb kultúrnövényünk. Sok fajta közül választhatunk, zömök, determinált és lugas változatokban egyaránt. A Paradicsom melegigényes növény.

A magvak csírázása 9-11 C° körül kezdődik. Ezért egyes fajtáit szabadföldbe közvetlenül is vethetjük. Fejlődéséhez 20-22 C° a legkedvezőbb. 15 C° alatt és 25 C° fölött fejlődése lelassul. 10 C° alatti és 35 C° feletti hőmérsékleten növekedése megáll. A palántát 10-20 cm-el mélyebbre is ültethetjük, mert a növény szára is kigyökeresedik a földben. A palántákat április végén már kiültethetjük szabadföldbe. Támasztékról előre gondoskodni kell, még az alacsonyabb, determinált növekedésűeknél is. A paradicsomot folyamatosan gondozni kell, például a hónaljhajtásokat 5-10 cm elérésekor kicsípni, és a növényt a karóhoz kötözni.

Legkorábban érő fajta, és legkevesebb gondozást igényel a „Zömök” fajta. Mint a nevében is benne van, nem nő magasra, ezért támaszték nélkül is nevelhető. Gyorsan hozza a bogyókat és hamar érik. Aki nem szeretné permetezni, azoknak ajánlom, mert mire a paradicsomvész megtámadná, augusztusban, addigra leszedhető az érett termés.

A lugasparadicsom tipusúak, stabil támasztékon akár 2 méter magasra is megnőnek. Választhatunk fürtöset (Lugas F1), vagy (Paradicsom fát), savmenteset (Ökörszív), esetleg salátának való hosszúkás termésűt (San Marzano). A lugasparadicsom nevelésénél támasztékról előre gondoskodni kell, még a középmagas, determinált növekedésűeknél is. A paradicsomot folyamatosan gondozni kell.

Az elültetett tőből két fő szárat alakítunk ki Y formában, és ezeket vezetjük felfelé egy madzagon felkötve, vagy a földbe szúrt karóhoz rögzítve. A hónaljhajtásokat 5-10 cm elérésekor ki kell csípni, és a növényt a karóhoz kötözni.

Hogyan csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulását?

A legelő lépést még az ültetés előtt tehetjük meg, azzal, hogy a vetésforgót betartva, mindig más helyre ültetjük. A talaj minősége is befolyásolja a gombás fertőzés kialakulását. Ne öntözzük túl. Legyen ideje a talajfelületnek a kiszáradásra, melyet porhanyítással is elérhetünk. A paradicsom száráról az alsó leveleket csípjük le, hogy azokat ne érje a talajról visszapattanó sáros esővíz. A hónaljhajtások, levelek lecsípésénél, ha ollót használtunk, akkor a szerszámot minden tő metszése után fertőtlenítsük 2%-os hypos vízben. Az első zöld termés állapotig permetezzünk réztartalmú gombaölő szerrel (amely biókultúrában is engedélyezett). Az érés idején a gombafertőzés megelőzésére 1:4 arányú tejes-vízet is használhatunk.

Hogy ne csak szép és egészséges legyen a paradicsom, hanem finom is.

A Paradicsom napfény és tápanyag igényes. A kalcium a növény vázszerkezetét erősíti és a bogyók kalcium hiány betegségét csökkenti. A káliumtól pedig édesebb is lesz a paradicsom. A foszfor a terméskötődést javítja. Tehát, ha tápoldatozni szeretnénk, akkor azt 6-11-24 (N-P-K) összetételű,  plusz Ca és mikroelemek,  vízben oldódó műtrágya 1%-os oldatával kell belocsolni,