Hogyan csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulását?
A legelő lépést még az ültetés előtt tehetjük meg, azzal, hogy a vetésforgót betartva, mindig más helyre ültetjük. A talaj minősége is befolyásolja a gombás fertőzés kialakulását. Ne öntözzük túl. Legyen ideje a talajfelületnek a kiszáradásra, melyet porhanyítással is elérhetünk. A paradicsom száráról az alsó leveleket csípjük le, hogy azokat ne érje a talajról visszapattanó sáros esővíz. A hónaljhajtások, levelek lecsípésénél, ha ollót használtunk, akkor a szerszámot minden tő metszése után fertőtlenítsük 2%-os hypos vízben. Az első zöld termés állapotig permetezzünk réztartalmú gombaölő szerrel (amely biókultúrában is engedélyezett). Az érés idején a gombafertőzés megelőzésére 1:4 arányú tejes-vízet is használhatunk.