Tavaszi munkák a gyümölcsösben

Két fontos munka vár ránk a tavaszi gyümölcsösben, a metszés és a lemosó permetezés.

Milyen munka előzi meg a tavaszi lemosó permetezést?

A permetezés előtt elvégzett metszés, a permetezés hatékonyságát fokozza, hiszen a megritkított koronát kevesebb lével tudjuk lemosni.

Az áttelelt gyümölcs múmjákat szedjük le az ágakról, és semmisítsük meg vagy fél méter mély gödörbe ássuk el. A mechanikus fatisztítás elvégzése (kéregkaparóval, drótkefével) elkerülhetetlen.  Azonban a keletkező sérüléseken keresztül az átfertőzés veszélye fenn áll.  Ennek elkerülésére, az eszközök gyakori fertőtlenítése, réztartalmú szerrel történő lemosása javasolt (mint azt metszéskor tesszük). 

Mikorra időzítsük a permetezést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos tényező a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé

Hogyan történjen a lemosó permetezés?

A nagy lémennyiség és az áztatásszerű kijuttatás száraz, szélcsendes időben javasolt, amikor a szer elsodródása szinte teljesen kizárható, és a szer nagyobb eséllyel tapad meg az ágakon. A hőmérséklet több napig 5-10 fok körüli, és a felnyíló fellevelek alatt is kifejti hatását.

Áttelelő rovarkártevők gyérítése

A fás részeken áttelelő kártevők (pl. pajzstetvek, levéltetvek, egyes molyok és atkák) jó hatásfokkal gyéríthetők olajos készítményekkel (pl. Vektafid A, Vektafid A/E, Agrol Plusz, Catane, Vegesol eReS, Vegesol R, Melius, Vegarep EC)

Kiemelten fontosak a pajzstetvek gyérítése, mert speciális életmódjuk és felépítésük miatt a vegetációs időszakban nehéz az ellenük való védekezés. A teknőspajzstetvek szilvában jelentősek, súlyos károk azon gyümölcsösben várhatók, ahol a lombkorona sűrű, de szőlőn, őszibarackfán is gyakori a kártételük. A kaliforniai pajzstetű a kezeletlen fákon nagy tömegben szaporodhat el, és akár kéregszerű bevonatot is képezhet a pajzsok tömege a törzsön és az ágakon. Almán és körtén, a gyümölcsön is megtalálható, a piros folt (lázfolt) mutatja jelenlétüket.

A levéltetvek áttelelő tojásai is gyéríthetők a lemosó kezeléssel. Az őszibarackon, almán, ribiszkén és cseresznyén meghatározó kártevők nemcsak levélkártételük, de vírusvektor szerepük miatt is jelentősek.

A rezes lemosó permetezés a baktériumos és gombás betegségek ellen is hatékony.

Alapkészítményei közé tartoznak a környezetbarát réztartalmú szerek (pl. Bordóilé Neo SC, Cuproxat FW, Champion 50 WP, Champ DP, Copernico Hi Bio, Cuprozin 35 WP,  Neoram 37,5 WG, Nordox 75 WG, Rézoxiklorid 50 WP,  A réz nemcsak a védekezést szolgálja, de a növény fejlődésére is kedvezően hat, erősebbé, ellenállóbbá teszi a szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek is gyorsabban kalluszosodnak. Az egyes gyümölcsfajok eltérő rézérzékenységet mutatnak: csonthéjasoknál csak nyugalmi időszakban, míg almatermésűeknél sziromhullásig használhatóak.

Lisztharmat és atka ellen a kénes permetlé hatásos

Lisztharmat előfordulása a leveleken, hajtásokon és gyümölcsökön jelentkező fehér nemezes bevonat. A kanalasodó, majd elszáradó levelek, a felkopaszodó hajtások a lisztharmat fertőzés tünetei. Ellene kéntartalmú szerekkel (Cosavet DF, Kumulus S, Microkén, Necator Plus,  Thiovit Jet, Agrokén, Nevikén, Nevikén Extra, Vektafid S) a metszést követően rügyfakadásig lehet védekezni. A kórokozó a rügypikkelyek között és a hajtások felületén micéliummal telel. Szőlőn, őszibarackfán és almafán is javasolt az ellene való védekezés. A kéntartalmú szerek jó atkaölő mellékhatással bírnak.

Speciális kártételek.

Az őszibarack tafrinás betegsége ellen, szintén a lemosó permetezéssel kezdődik a növényvédelem. A kórokozó a fás részeken (vázágakon, múmjákon) aszkokonídiumokat képez, melyek a fiatal leveleket a fakadás után azonnal fertőzik (kezdetben apró, piros, kissé elemelkedő foltok figyelhetők meg a leveleken). Így rügypattanás előtt elengedhetetlen a kezelés a levelek deformálódásának (vastagodás, ráncosodás, fonáki rész felé görbülés), súlyos esetben a lombozat elszáradásának és lehullásának elkerülése érdekében.

Szilvafákon is jelentőssé válhat a tafrinás betegség, elsősorban csapadékos években.

A körte ventúriás varasodása, amelynél az alma ventúriás varasodásával ellentétben a vessző- és hajtástünetek is súlyosak, fontos a lemosó permetezés, sőt a súlyos vesszőkártétel indokolja a beteg, varas vesszők eltávolítását is.

A monilíás gyümölcsrothadás (cseresznye, meggy, alma és őszibarack) elleni védelemben szintén fontos a fás részeken áttelelő konídiumok elleni korai, rügypattanás előtti kezelés.

A legegyszerűbb tavaszi lemosó permet, a kombinált permetlé.

Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével, a gombákkal, rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat.

Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén, és réz+kén+olaj összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több károsítót is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.

Réz+olaj: Vegesol R, Vektafid R, stb. (gomba-fertőzés és rovarkártevők, pajzstetvek ellen)

Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb. (lisztharmat és atka)

Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Olajos Rézkén, stb. (Gomba, lisztharmat, és kártevők ellen)

Réz+kén: Bordóilé+Kén, Neo SC, Rézkén 650 SC, stb (Gomba, lisztharmat és atka ellen)

A Biosol-Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5 %-os dózisban. (pajzstetvek ellen is hatásos) 

Speciális időzítések

Február közepétől az első a mandula, az őszi- és kajszibarack. Fagymentes időben juttassunk ki 2 dl Vektafid R-t 10 liter vízben oldva, (tafrina ellen.)

Az alma, körte, meggy, cseresznye, dió első permetezése Nevikén Extrával történjen, 2 dl/10 liter vízben kijuttatva, (lisztharmat és atka gyérítés ellen).

A második permetezés őszi- és kajszibarack esetén piros-bimbós állapotig,  Vektafid R-rel 1dl/10 liter vízben (tafrina és monília ellen).

A harmadik permetezés legkésőbb a pattanás állapotáig, piros illetve fehér bimbóig történjen alma, körte, meggy, cseresznye, szőlő és dió esetén Vektafid R-rel, 1 dl/10 liter vízben. (gombabetegségek ellen)