Tavaszi, nyár-eleji növényvédelem a gyümölcsösben.

Az áprilisi meleg, virágba csalogatta a gyümölcsfákat. Legkorábban a barackféléket és a meggyet, melyeknél a gombafertőzések megelőzése a cél.

Az őszibaracknál a tafrina ellen már megtettük az első lépést, a tavaszi rezes permetezéssel. A fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a terjedését. Virágzás után csak mancoceb tartalmú szereket használjunk, mert ezek a gyümölcsfák általában réz-érzékenyek. Amíg a levegő hőmérséklete el nem éri a 20 fokot, permetezni kell Score 250 EC, vagy Miltox Speciál Extrával.

A kajszi és meggy virágzása alatt két permetezés is aktuális, a virágfertőző monília (monília laxa) ellen. Legalkalmasabb erre a felszívódó Chorus 50WG, Topas 100 EC, és a Switch. A gyümölcs moníliára később majd a Signum WG-t használjuk. A lényeg, hogy aprószemcsés kiszórással és tapadásfokozó hozzáadásával végezzük a permetezést.

Gyakran előfordul, hogy a virágon át mégis behatol a monília és az ágrész elhalását okozza. Ne várjuk meg, míg a teljes ág elhal. Ollóval csípjük vissza az ép részig.

Almafáknál a lisztharmat ellen kénnel védekezhetünk. (Thiovit Jet, Eurokén). A csapadék kedvez a varasodás fertőzésnek. Virágzástól a gyümölcs viaszosodásig a rézmentes, felszívódó szereket pl. Score 250 EC-t használjuk.

A szilva és ringló is fogékony a moníliára. Virágzáskor Topas 100 Ec-vel védekezhetünk. A levélfoltosság ellen, az érés előtti időszakig, a Thiovit Jet használata indokolt.