Tavaszi talajelőkészítés

A tavaszi vetést nem csak a talajmunkák előzik meg, hanem a talajban élő kórokozók gyérítése is. Ha azt szeretnénk, hogy kevés vegyi permetezéssel egészséges növényeket tudjunk termeszteni, azt a talaj fertőtlenítésével kell kezdeni.

Milyen lehetőségeink vannak?

*A megszokott módon pl. FORCE 1,5 talajfertőtlenítő granulátummal, amely a talajba dolgozva gázosodik, és a környezetében elpusztítja a talajban lévő kórokozókat.

A mikrobiológiai hatóanyagok használata szerencsére már elfogadott és alkalmazott védekezési  lehetőség. Csökkentheti, jó esetben kiválthatja a kemikáliák használatát és ezzel környezetbarát módon védekezhetünk a növényeinket támadó talajlakó kártevők vagy kórokozók ellen

*Talajfertőtlenítő mikrobiológiai készítmény.

*ARTIS gomba spóra. Minden talajlakó rovart pusztít, amivel találkozik. Kedvezőtlen hatással van (például a fonálféreg, a drótféreg, a pajor, a tripszlárva), valamint számos más talajban élő, vagy ott károsító lárva és rovar (lótetű) szaporodására.

 

Mivel spórát tartalmaz, fagyasztószekrényben kell tárolni, így 6 hónapig eláll. A készítmény a melegre viszont érzékeny, ezért 15 fok alatt (hűtőszekrényben) javasolt tárolni. Mélyhűtőben az eltarthatósága 6 hónap.  

 

Kijuttatás előtt 24-36 órára langyos (eső) vízbe áztatjuk, majd a teljes felületen talajra permetezve és bedolgozva 1 – 2 hónapig fejti ki hatását. Intenzív, napi öntözésnél azonban könnyen kimosódik a talajból, ezért folyamatosan pótolni kell!

 

Vetés, palántázás előtt juttatjuk ki a talajra, majd bedolgozzuk. Nem jut be a növénybe, tehát a belső élősködők ellen nem hatásos. Bio-termesztésben is engedélyezett készítmény. Együtt, egyszerre nem alkalmazható más pl. „Trifender” spora készítménnyel.

Védekezzünk a káros talajgombák ellen.

*A Trifender® Pro gyökér növelő készítmény, a talajban fertőző

gomba kórokozók ellen, pl.: fuzárium, pítium, fehérpenész.

 

A földekben természetesen is fellelhető gomba, amely a talajból fertőző összes veszélyes gombaféle szaporodását és életkörülményeit drasztikusan lerontja, ráadásul speciális működése révén a kultúrnövény gyökérzete számára optimális talajállapotot alakít ki, aminek jelentős termésnövelő hatása is van. Hatása gyors, előáztatva akár órák alatt, normál felhasználásnál néhány nap alatt érzékelhető. Persze ennek a gyorsaságnak ára van, hatástartama 1-1,5 hónap! De 2 hónap elteltével megismételhető.

 

*Alkalmazás: Ha Artis®-sal történt az első kezelés akkor a Trifender®  

 

bármikor kijuttatható (pl.: egy hirtelen fellépő gyökér penészesedés blokkolására), de a Trifender-kezeléstől kezdődően az Artis® további hatására már nem lehet számítani, mert a többi talajgombával együtt azt is semlegesíti. Ezért normál esetben, 2 hónap elteltével alkalmazzuk.

 

*1/ Artis (pl március elején) Kipermetezve, bekapálva. Teljes talaj fertőtlenítésre.

 

*2/ Trifender Pro (pl május elején) Palántázás alá öntözve, gyökér felszívódás segítő.