Őszibarack TAFRINA elleni védekezés sorrendje, módja.

A rezes lemosó permetezésnek fontos szerepe van a védekezésben, mivel a gomba a fa ágain, vesszőin telel át, és +4 fok felett már szaporító képleteket termel.

Rügyfakadás után azonban réztartalmú szerekkel nem szabad permetezni, mert egyes fajták réz érzékenyek, és ledobják lombjukat!

A hajtások egérfüles állapotában kell a megelőző védekezést kezdeni, erre alkalmasak a kontakt hatású készítmények. Ezek már ilyenkor is hatékony védelmet biztosítanak, amikor még nagyon kicsi a levélfelület: TOPP 500, DELAN vagy BRAVO. 

Amikor megjelennek a lomblevelek, akkor már használjunk felszívódó, gyógyító hatással is bíró készítményeket, ezeknek hosszabb tartamhatása van, de nagyobb lombfelület szükséges a hatásukhoz, amelyen fel tudnak szívódni a növénybe: SCORE, FOLICUR SOLO, ALFA-SOLO!

Ezekkel a készítményekkel általában két – három védekezés elegendő egy átlagos év folyamán a tafrina ellen.

Az utóbbi néhány évben, igen kedvező környezeti feltételek alakultak ki a tafrina fertőzéséhez. Ilyen esetekben nem elegendő a hagyományos védekezési technológia /kezdetben egy-két kontakt szeres védekezés, majd 2x felszívódó szerrel védekezés/, ekkor csak a kombinációkkal érhetünk el megoldást. Tehát a SCORE-t, vagy a FOLICUR SOLO-t, ALFA-SOLO-t összekeverjük például a TOPP 500-al, BRAVO-val.