A zöldmetszés titka

Miért előnyös a zöldmetszés és a hajtásválogatás? (amiről még nem hallottál)

Május hónaptól kezdődhet a hajtás válogatás.

A tavaszi intenzív metszés által erőteljesen törnek elő a hajtások a vesszők rügyeiből. Ha egy vesszőt egyharmadára vágtunk vissza tavasszal, az összes hajtásrügyből akár 5-7 új hajtás is fejlődhet. Ha ezek májusban elérték a 20-40 cm-t, akkor már ki lehet törni, pattintani a feleslegeseket. Például a lombozatba befelé hajlókat, az egyállásúakat, a deformálódottakat. Hagyjunk meg 3 kifelé álló hajtást a vesszőn. A vezérágak végén legyen a legmagasabban, hogy a csúcsdominencia érvényesüljön. Ezzel azt érjük el, hogy a megmaradt hajtások dupla intenzitással fognak növekedni, és erőteljes, jól beérett hajtásokká válnak őszre.

Miben különbözik a zöldmetszés?

A hajtásválogatás után megmaradt új részek nagy intenzitással, erős növekedésbe kezdenek. Júliusban a hajtások elérik az 50-60 cm-t, a csúcsát körömmel lecsípve, egy kis időre megállítjuk a csúcsdominenciát. Ezáltal a hajtásvégekhez közel oldalhajtások törnek elő. Ezzel segítjük a termőrügy berakódást. A hajtásokat próbáljuk a vízszintes irányába lehajtani. Vegyük figyelembe, hogy a csúcsdominencia itt is működik. Tehát az oldalhajtások a lehajtott hajtás legmagasabb pontján törnek elő leginkább.

Mikor a legaktuálisabb a zöldmetszés.

A zöldmetszést azért is jó elvégezni, hogy a tavaszi metszésnél minél kevesebbet kelljen levágni a fa lombjából. Az már csak hab a tortán, hogy ezt most kellemes időben végezhetjük és kevesebbet kell tél végén fagyoskodni a metszéskor.

Van még egy előnye a nyári metszésnek.

Tavasszal a metszés után a fa nedvkeringésének megindulásakor nagy intenzitással indul meg a hajtás növekedés. Fiatal fák korona alakító metszésénél azért vágjuk vissza egyharmadára a vesszőket, mert minél nagyobb a visszavágás mértéke, annál nagyobb a hajtásnövekedés intenzitása. Az intenzitás egyre csökkenő tendenciával augusztusig tart. Ezt használjuk ki a termőre metszéskor, a termésegyensúly beállítására. A nyári, júliusi hajtás visszacsípéskor már lassú a növekedés, és inkább a termőrügy berakódást segítjük elő.

Elárulok egy különleges módszert.

 A nyári érésű gyümölcsfáknál a teljes érés, szüret és gyümölcshullás után egy – három hetet követően a legjobb a fa sebeinek gyógyulása. Ha ebben az időszakban végezzük a zöldmetszést, a legjobb esélyt adjunk a fertőzésmentes sebgyógyulásnak. Ez főleg a sárgabarackokra, őszibarackokra, illetve a cseresznye metszésére a legalkalmasabb. Ügyeljünk arra, nehogy túl korán kezdjük a zöldmetszést, vissza csípést, amikor még intenzív a hajtásnövekedés, mert az a lomb elsűrűsödését eredményezi. Almafáknál a vértetű ellen védekezni kell, mert azok a sebek mentén támadnak, szívogatnak. Vannak gyümölcsfák, melyeknél nem szükséges zöldmetszés, ilyen a szilva, naspolya, meggy. Bár a meggynél a hosszú lelógó és felkopaszodott vesszőket visszavághatjuk egy ághoz közeli új hajtásig.

Mindig figyeljük meg, hogy a metszés melyik fán mit eredményezett, és a következő évben ennek tudatában avatkozzunk be a fa növekedésének alakításába.