Rovarkártevők újra a startvonalnál

A sok csapadék hatására, az intenzív hajtásnövekedés mellett a kártevők is felszaporodtak, Ezért időben el kell kezdeni az ellenük való védekezést.

Két alap lehetőségünk van, a vegyi vagy a biológiai védelem.

 

Ha a vegyi védekezés mellett döntünk, minél előbb kezdjük el a permetezést, mert a kártevők szívogató, rágó tevékenységük gyorsan legyengíti a növényt, amely később a termés mennyiségére is kihat.

 

A kártevők rezisztencia védekezésük kialakulása érdekében váltogassuk a szereket. A termések korai fenológiai állapotában a „felszívódó” (szisztematikus) szereket is használhatunk. Később már csak kontakt szerek jöhetnek számításba. Ha azonban gyors, taglózó hatást szükséges elérni, akkor a két félét együtt is alkalmazhatjuk.

 

Ez ugyan nem hangzik jól, de a növények megvédése mégis csak fontos.

A „felszívódó” szerekből néhány fajta:

Mospilan 20 SG

Rendkívül hosszú hatástartammal (2 hét). Kiváló rezisztencia törő más tipusú rovarölőszerekkel váltogatva.. Elsősorban levéltetű, molykártevők, bogarak, tripsz, üvegházi molytetű, pajzstetvek, körte levélbolha, szilvadarázs ellen.

 

Felhasználás
– Számos növénykultúrában javasolt az alkalmazása, (burgonya, gyümölcs és szőlő ültetvények, bogyósok, zöldségfélék).
– Almában almamoly ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor kell védekezni. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 7-10 nap múlva szükséges megismételni
– Aknázómolyok ellen a védekezést a lepkék főrajzása idején javasolt elkezdeni, és a rajzást követően a kis aknák megjelenéséig célszerű megismételni. Utolsó kezelés ideje: érés
– Körtében a körte-levélbolha áttelelő nemzedékének tojásaiból kelő fiatal lárvák ellen kell irányítani a védekezéseket. Ebből eredően a kezelést nem programszerűen, hanem előrejelzés alapján kell elvégezni.
– A cserebogarak elleni védekezést az első imágók megjelenése után célszerű időzíteni.

Decis

A korszerű formának köszönhetően a Decis megújúlt, új, kíváló tulajdonságokat kapott. Kipermetezéskor rögtön szétterül és odaragad a levél felületére. Kisebb a permetezési veszteség, gyorsabb, erőteljesebb lesz a rovarölő hatás. Az összes hatóanyag azonnal hozzáférhető, “film” formában van jelen. Kitűnően tapad a rovarok felszínére is. Azonnali hatóanyag felvétel, igen gyors taglózó hatás, hosszabb tartamhatás és nagyon jó esőállóság jellemzik.

 

Felhasználás
– Gyümölcs kultúrákban a molykártevők hernyói, a cseresznyelégy valamint a levéltetvek ellen alkalmazható hatékonyan.
– Szőlőben szőlőmolyok ellen, feromoncsapdás előrejelzés alapján, a fiatal lárvák megjelenésekor ajánlott a kezelés. Szőlőilonca esetében is fontos, hogy a permetezés a fiatal lárvák ellen, még a hajtások összeszövése előtt megtörténjen.
– Zöldségfélékben a bagolylepkék hernyói ellen a lárvák korai fejlődési állapotában javasolt védekezni. Káposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol kultúrában a magról vetett vagy kiültetett állomány káposztalégy elleni védelmét 3-4 leveles állapotban, illetve palántaneveléskor kell megkezdeni. Gyökérzöldségek és hajtatott paradicsom esetén a levéltetvek ellen betelepedéskor, sárgatálas megfigyelés alapján, az első telepek kialakulása előtt szükséges permetezni. Tripszek ellen a kezeléseket virágvizsgálat, molytetvek ellen levélvizsgálat alapján védekezzünk.
– Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: gyümölcs, szőlő, zöldségek, káposztafélék 7 nap

 

Figyelem! Őszibarack, kajszibarack: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás, mert a felhasználás csak szüret után engedélyezett!

 

A felszívódó (szisztematikus szerek előnye, hogy a vegetáció elején, az intenzív hajtás növekedésekor, a felszívódott hatóanyag folyamatosan eljut az új hajtás csúcsig, Ezeket a termés 50 százalékos fejlettsége után már ne használjuk!

 
 

A „kontakt” szerekből néhány.

Karate 2,5 WG.

Hatóanyag: lambda-cihalotrin Méregjelzés: Xn (ártalmas) Méhveszélyesség: Méhekre mérsékelten veszélyes Forgalmazási kategória: III (szabadforgalmú) Vízi veszélyesség: Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes

 

Kultúrák:

– Almatermésűek levéltetvek, sodró- és aknázómolyok 0,3-0,5 kg/ha ÉVI: 3 nap
– Csonthéjasok: cseresznyelégy, levéltetvek, molyok 0,3-0,4 kg/ha ÉVI: 3 nap
– Szőlő: szőlőmolyok 0,3-0,5 kg/ha ÉVI: 3 nap
– Paradicsom: bagolylepkék hernyói, levéltetvek 0,3-0,4 kg/ha ÉVI: 3 nap
– Burgonya levéltetvek 0,3-0,4 kg/ha 14 paprika bagolylepkék hernyói, levéltetvek ÉVI: 5 nap
– Uborka bagolylepkék hernyói, levéltetvek 0,3-0,4 kg/ha ÉVI: 3 nap
– Káposztafélék bagolylepkék hernyói, levéltetvek 0,4-0,6 kg/ha ÉVI: 3 nap

 

A „kontakt” szerek közül lehetőleg azokat válasszuk, amelyeknek az „ÉMI” (élelmezési várakozási ideje) a legrövidebb. Ez eltérő az egyes a növényféleségeknél, ezért figyelmesen nézzük meg a tasakon lévő információkat, és az érés (szüret) előtt az „ÉMI” betartásával végezzük a permetezést.

Flumite 200

atkaölő szer, flufenzint tartalmazó, széles hatásspektrumú, koncentrátum.

 

Gyenge méreg. Halakra, méhekre, valamint hasznos ízeltlábúakra nem veszélyes
Egyedi hatásmechanizmus; a flufenzin gátolja a lerakott atkatojások kelését. A hatóanyagot a táplálkozó nőstény atkák felveszik, ami sterilizálja a nőstényekben képződő atka tojásokat.
Elpusztítja a fiatal, mozgó lárvákat és a nimfákat, és a levelek fonákán táplálkozó lárvákat is
Hosszú, 40-60 napos hatástartam. Széles hatásspektrum; a levél-, gubacs- és takácsatka fajok ellen egyaránt hatékony.
Rugalmas alkalmazás, a permetezések nem korlátozódnak egy rövid időszakra. A tavaszi, nyári és őszi kezelésekre egyaránt felhasználható.
Csak a növénykárosító atkákat pusztítja el, a ragadozó atkákat és a hasznos rovarokat kíméli. Zöld minősítés; Alacsony dózisokban is tökéletes hatás; III – szabadforgalmú besorolás. Nagy hatékonyságú, szelektív rugalmasan felhasználható, biztonságosan alkalmazható és gazdaságos atkaölő szer.

 

Felhasználás:
– Almatermésűek (alma, körte): Kora tavasszal a piros gyümölcsfa takácsatka tojások kelésekor, a vesszők és gallyak 30%-os tojás fertőzöttségekor, illetve május végéig közönséges takácsatka esetében, ha a mozgó atkák száma eléri a 3-5 db egyed/levél veszélyességi küszöbértéket.
– Csonthéjasokban (őszibarack, nektarin, szilva): Legkésőbb május végéig csonthéjasok levélatkája ellen egy alkalommal (30db mozgó egyed/levél) veszélyességi küszöbérték elérésekor. Közönséges és piros gyümölcsfa takácsatka ellen 3-5 db mozgó egyed/levél veszélyességi küszöbérték kialakulásakor, évi egy alkalommal.
– Szőlő: levélatka, gubacsatka, és kétfoltos takácsatka, előrejelzés szerint, tavasszal a szőlő 2-4 leveles állapotában, gubacsatka esetében pedig a virágzás előtti időszakban erős rügyfertőzéskor.
– Piros és fekete ribiszke, málna: Kétfoltos takácsatka, 3-5 db mozgó egyed/levél veszélyességi küszöbérték ismeretében virágzás előtt egy alkalommal.
– Szeder: A zöld bimbókon szívogató szederatkák ellen tavaszi növényvizsgálat alapján.
– Szamóca: Előrejelzés alapján, virágzás előtt és betakarítás utáni időszakban.
– Dió: Szemölcsös gubacsatka ellen a téli nyugalmi időszakot követően, a rügyekben áttelelő kifejlett mozgó alakok ellen használjuk.

Biológiai növényvédőszerek

DiPel DF WP
Biológiai rovarölőszer, baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazó készítmény új, vízoldható granulátum (WG)

 

– Célkártevők: Almamoly, aknázómolyok, sodrómolyok, szőlőmolyok, barackmoly, keleti gyümölcsmoly, kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke, káposzta-bagolylepke, répalepke, paradicsommoly, lombrágó hernyók, amerikai fehér szövőlepke

 

– Felhasználható: Alma, körte, birs, szőlő, őszibarack, kukorica, káposztafélék, paprika, hajtatott zöldségfélék, hajtatott dísznövények, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyós gyümölcsűek, héjas gyümölcsűek

 

– Kategória III. ÉVI 2 nap, (dísznövények: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges)

 

A DiPel DF igen széles körben felhasználható.