A sokszínű ősz

Az ősz sokszínűségét nem csak a levelek színpompája adja, hanem a termések sokfélesége, és azok téli tárolásának változatossága is.

Az ősz, a szüret és a termény betakarítás ideje. A leszedett gyümölcsöket, zöldségeket sokféle képen lehet tartósítani, eltenni a téli időszakra, amikor nincs saját termésű friss zöldségünk.

A nyár végén már illik előkészíteni a növényeket, hogy azok jól tárolható termést adjanak. Például, a vízben oldódó kálium tápoldatozással a sárgarépa édesebb és jól tárolható lesz.

Ha van lehetőségünk pincében tárolni a termést, akkor próbáljuk elkülöníteni a zöldségeket az almától, mert az érés során kibocsátott gázok, a gyümölcs tartósságát rontják, és a szagukat is átveszik. Főleg a burgonya, a répa félék és a hagyma elkülönítése javasolt.  A tárolás megkezdése előtt a rekeszeket, polcokat tisztítsuk meg, a korábban tárolt növények gomba fertőzéses maradványaitól. Kiválóan alkalmas erre a trisó vagy a mosószóda is. A pince légterét pedig kénlap égetésével fertőtleníthetjük. Ezután a pincét egy napig zárva tartjuk, majd utána jól átszellőztetjük.

Ha a szőlőből bort is készítünk, ügyeljünk arra, hogy a pincében, a forrás által keletkezett gázok életveszélyesek. A fajsúlyuk miatt a légtér alsó részében sűrűsödnek. Amikor a gyertyával lemegyünk a pincébe, azt térd magasságban tartsuk! A vállmagasságban égő gyertya hamis biztonságérzetet ad. A lehajolva végzett mozdulat végzetes lehet.

 

A betakarított zöldségféléket lefagyasztva is tárolhatjuk, de üvegekben, dunsztolásos eljárással is tartósítható. Jó módszer, ha a csavaros fedővel ellátott üvegre először egy sor folpackot teszünk, majd erre egy késhegynyi nátriumbenzonátot, és ismét egy sor folpackot, ezután rácsavarhatjuk a záró fedőt. Így lehet eltenni zöldbabot, lecsót, paradicsomból pedig ivólevet vagy lekvárt.

De ne csak a télre gondoljunk, hanem a következő év tavaszára is. Már most elvethetjük az áttelelő és majd tavasszal frissen fogyasztható spenótot, salátát. Természetesen már most vegyük figyelembe a tavaszi vetésforgó szükségességét. A gyümölcsfa csemeték ültetésének az ideje a lombhullás után október, november hónapban van, de a helyüket már most kell előkészíteni, helyüket kiásni, trágyával, komposztfölddel feltölteni.  A 80x80x80 centiméteres ültető gödör kiásását azért most kell elvégezni, hogy a laza földtömeg kellően ülepedni tudjon az ültetésig. Ha nem így járunk el, akkor a föld ülepedésével együtt a gyümölcsfa csemete oltási helye akár 10-15 centiméterrel is a szint alá süllyed. Ez pedig a fa gyenge növekedését is eredményezheti.

Az egynyári virágokat még nyugodtan tápoldatozhatjuk, egészen a fagyokig, de az évelőket és a bokrokat már ne, mert a vesszők nem érnek be és elfagyhatnak. Az örökzöldeket már ültethetjük, és a korábban ültetett fiatal örökzöldeket is öntözzük, amíg a föld fagya engedi. A dézsás növényeket se tápoldatozzuk már. Még a fagyos éjszakák előtt vigyük be az áttelelő helyükre.

A hagymás virágok legmegfelelőbb ültetési ideje a szeptember és október hónap. Látványos a tavaszi virágzásuk, ha kis csoportokba, alakzatokba ültetjük. Érdemes együtt ültetni más, kora nyári virágzókkal, például nefelejcs virággal, hogy azok a lenyíló sárguló hagymások leveleit takarják.

Az őszi lombhullás még várat magára, de a dió már potyog a fáról. Téves hiedelem, hogy meg kell verni a diófát. Sőt ha ütögetjük a nehezen kinyíló dióburkot, vigyázzunk, hogy a jövő évi termő vessző ne sérüljön! Sok diófán látni fekete, nyálkás termésburkot, amelyet a diólégy nyű rág. Most már nem lehet ellene védekezni, de a jövő évi nemzedéket gyéríthetjük, ha a földre hullott fertőzött terméseket mihamarább összegyűjtjük és megsemmisítjük. A dióval kapcsolatban van még egy tennivalónk, ugyanis van néhány gyümölcsfa, amelyet nem tavasszal kell metszeni, hanem szeptemberben. Ilyen a dió és a cseresznyefa, amely tavaszi metszéssel elvérzik, sokáig folyik a nedvük a levágott ágakból. Metszés után mindenképen kenjük a vágási felületet faseb kezelővel.

 

Az új ültetésű és a fagyra érzékenyebb növények takarására már az őszi talajmunkáknál gondoljunk. Gondoskodjunk a talaj termőképességének megőrzéséről, a humusz és komposztföld utánpótlásáról, hogy a növények jövőre is bőséges terméssel lássák el az asztalunkat.

 

Ujhelyy Károly